rozwiaz i sprawdz
Alicja: pilne

rozwiąż równanie i sprawdź 2x−3/x+1=1
13 gru 12:55
monialisia: 2x−3x+1=1
najpierw lookam na ułamek, który nie może być 0, więc:
x+1≠0
x≠−1
przerzucam 1 na prawą stronę:
2x−3x+1−1=0
sprowadzam do wspólnego mianownika
2x−3x+1−
x+1x+1=0
2x−3−x−1x+1=0
x−4x+1=0
i teraz mogę zamienić to na iloczyn, bo nie mogę pomnożyć przez x, bo x może być równy 0.
(x−4)(x+1)=0
i lookam na pierwiastki:
x
1=4
x
2=−1 <−równanie sprzeczne, looknij na założenie

więc odpowiedzią jest x=4

mogłam coś pochrzanić w obliczeniach, więc sprawdź obliczenia.
13 gru 21:02
ZKS:
Nie rozumiem dlaczego mianownik przyrównujesz do 0? Nie łatwiej jest przemnożyć na krzyż?
| | 3 | |
Dodatkowo ja ten zapis odczytuję jako 2x − |
| + 1 = 1. |
| | x | |
13 gru 21:05
Hajtowy: Wszystko
13 gru 21:05
Hajtowy: ZKS, dlatego że tak uczą w szkole

A żeby ktoś to zrozumiał to trzeba robić szkolnymi
sposobami a nie "po swojemu"
13 gru 21:06
monialisia: i tak, rąbnęłam się pewnie przy sprowadzaniu do wspólnego mianownika...
13 gru 21:06
Hajtowy: Dobrze jest
monialisia
Zastanawia mnie : " przerzucam 1 na prawą stronę "

Gdzie jest prawa strona a gdzie lewa?
13 gru 21:13
5-latek: zalozenie to samo czyli x+1≠0
Teraz przy takich rownaniach wymiernych nie ma takiej potrzeby zeby przenosic na druga strone
i przyrownywac do 0
nalezy obie strony rownania pomnozyc przez (x+1) i mamy
2x−3=x+1 i to rozwiazac
13 gru 21:13
ZKS:
W szkole sprowadza się do wspólnego mianownika jeżeli mamy takie równanie? W której szkole
tak uczą? Nawet w podstawówce uczą mnożenia na krzyż.
13 gru 21:25
pigor: ..., a dlaczego nie uczą w polskiej szkole
2x−3x+1= 1 i x+1≠0 ⇔ 2x−3=x+1 i x≠−1 ⇔
x= 4 ≠1 − szukane
rozwiązanie w jednej linijce zeszytu formatu A5 ; kto mi odpowie
13 gru 21:35
5-latek: czesc
pigor 
jak ja chodzilem do szkoly to wlasnie tak uczyli
13 gru 21:42
pigor: .., dzięki; no właśnie, kurcze, dlatego szkoda mi tych "dzieciaków"...
13 gru 22:33
monialisia: na wszytko jest wiele sposobow. ja tlumacze tymi najbardziej obrazowymi. znacie inne? nikt nie
broni Wam napisać

" przerzucam 1 na prawą stronę " ⇔ przyrównuję do zera xd
14 gru 14:52