Liczby zespolone potęgowanie
Mateusz: (9
√4+
5√3)
12 dostaliśmy takie zadanie na kolokwium z algebry z liczb zespolonych.
Czy ma ktoś pomysł jak go rozwiązać? W zadaniu nie ma żadnego "i"
13 gru 10:56
Obywatel:
Policz sobie na kalkulatorze pajacu(jeśli masz takowy w prezencie od tatusia i
P0instruowali cię,jak się na nim liczy.I nie nadawaj pseudostudenckich treści,
"nasz dygnitarzu" z rtv−inteligencie z permanentnego stanu wojennego
13 gru 12:57
Mateusz: Zajebiście świetna odpowiedź. Kalkulatora nie można używać, przynajmniej powiedz jak rozwiązać
to zadanie z działań na potęgach i pierwiastkach.
13 gru 13:25
ICSP: Tego przecież nie sprowadzisz do ładniejszej postaci niż ta co tutaj jest
13 gru 13:27
Mateusz: No właśnie też na wszystkie sposoby próbowałem, ale nic z tego. Dobra dzięki, ale dalej nie mam
pojęcia co z tym zrobić
13 gru 13:36
Panko: Tak chwilę się zastanawiając :z algebry z liczb zespolonych.
Może tak ( a−bi)12 * (a+bi)12 = [ ( a−bi)(a+bi) ]12= (a2+b2)12
i masz wtedy a2=18 i b2=31/5 ⇒ (18+p5{3) )12 =( a−bi)12 * (a+bi)12
i tu stosujesz wzór Moivre`a do prawej strony
13 gru 16:12
Obywatel:
Panko−ty to chyba jaki Kitajew −szacunek sorki
14 gru 11:32