bardzo prosze o pomoc :D
ferdek: 1. Ile wszystkich krawędzi podstawy jest w ostrosłupie czworokątnym ?
A) 8 B) 7 C) 6 D) 4
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości 24 cm tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt 600. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
3. Oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy
równej 10cm, wiedząc, że jego wysokość jest o 20% dłuższa od krawędzi podstawy.(Wykonaj rys.)
4. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca, którego promień podstawy wynosi 8 cm i jest 2 razy
krótszy od wysokości walca. Ile wynosi objętość tego walca ?
5.Średnia arytmetyczna liczb 2,4,x jest równa 3,9. Liczba x jest równa
A. 1,6 B. 6 C.5,7 D.8
6. Rzucono dwa razy symetryczną sześcienną kością do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że
suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 6
13 gru 04:42
ferdek: w zad 1 wydaje mi sie, ze odp d jest prawidlowa ale z reszta nie wiem jak dalej − pomoze ktos ?

w zad 2 tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 600. tu powinno byc 60 stopni
13 gru 13:17
Anielica :): w zadaniu 5 odp to C gdyż 2+4+5,=11,7 więć 11,7/3=3.9
13 gru 16:40
ferdek: nikt nie wie ?

bede bardzo wdzieczny za pomoc bo nie ma kto mi wytlumaczyc
13 gru 22:20
Darth Mazut: 2) Zauważamy, że przekątna graniastosłupa, przekątna podstawy i krawędź boczna tworzą trójkąt
"ekierkowy 30,60,90"

Mając daną że przekątna graniastosłupa ma długość 24 [jednostka] wyliczamy że przekątna
podstawy ma długość 12, a krawedź boczna graniastosłupa 12
√3.
wzór na przekątną kwadratu (tu podstawy) to a
√2 stąd bok podstawy to 6
√2.
Czy stąd już policzysz pole całkowite?
13 gru 22:32
dero2005:

a = 10
H = 1,2a = 12
h
s =
√H2 + (a2)2 = 13
P
c = a
2 + 2ah
s =
13 gru 22:46
dero2005:

r = 8
h = 2r = 16
V = πr
2*h =
13 gru 22:50