Proszę o wykonanie dzielenia
majtaj5: (x4+px3+px2+rx−4):(x3−3x2+3x−1)
Proszę o wykonanie dzielenia, bo ciągle coś mi ze wychodzi
13 gru 00:18
daras: a co ci wyszło?
13 gru 10:05
Panko: To może tak P(x)= (x−1)3
W(x)= x4 +px3+px2+rx−4
W(x)= (x−1)3* Q(x) + ax2 +bx+c czyli R(x)= ax2 +bx +c
stąd −−−−−−> W(1)= 2p+r−3 = a+b+c
a teraz pierwsza pochodna W(x) bo jak widać da się ją zapisać
W`(x) = 4x3 +3p2 +2px +r = (x−1)2* Q1(x) + 2ax+ b i liczę W`(1)
−−−−−−−−−−−−>W`(1) = 4+3p+2p+r = 2a+b
a teraz druga pochodna czyli W``(1) =?
W``(x)=12x2+6px+2p =(x−1)*Q2(x) + 2a stąd
−−−−−−−−−−−−> W``(1)= 12+6p+2p= 2a
.......................................................................................
Układ trzech równań (ten) liczy się błyskawicznie
2a= 12+8p ⇒a=6+4p i dalej b=4+5p+r −12−8p= −8+r−3p i do ostatniego i masz R(x) bez
koszmaru dzielenia
13 gru 16:54