sprawdź czy dana funkcja jest różnowartościowa
izulaaa: Sprawdź czy dana funkcja jest różnowartościowa
f(x)=2∧x
skorzystać z faktu, że jeśli 0∉Df , to różnowartościowość funkcji jest równoważna następującemu
warunkowi: x1≠x2 ⇒ f(x1)/f(x2) ≠ 1
12 gru 23:20
ICSP: coś mi tu nie pasuje. Chyba chodziło o 0 ∉ D(R)
12 gru 23:22
izulaaa: Nie właśnie, tak jak napisałam 0∉Df
12 gru 23:24
ICSP: Df − dziedzina funkcji
D(R) − zbiór wartości funkcji (chyba )
12 gru 23:25
izulaaa: z tym D(R) to nie wiem ale wiem , że w tym zadaniu 0 nie należy do dziedziny funkcji , nie wiem
czemu
12 gru 23:27
ICSP: Jeżeli 0 ∉ Df to nie wiem jak to zrobić.
12 gru 23:31
ICSP: Przyjmując 0 ∉ Z
w − zbioru wartości :
ustalmy : x
1 oraz x
2 takie że x
1 ≠ x
2 wtedy :
| f(x1) | | 2x1 | |
| = |
| = 2x1 − x2 ≠ 20 = 1 |
| f(x2) | | 2x2 | |
Nie wiem czy taki dowód jest poprawny. Myślę, ze ktoś mądrzejszy to sprawdzi
12 gru 23:33
izulaaa: no to, jak umiesz z D(R) to tak zrób i zobaczymy
12 gru 23:33
izulaaa: nie wiem czy to właśnie o to chodzi , ale dzięki
12 gru 23:35