Podobienstwo
Rosumad:

1) Prostopadłe poprowadzone z dwóch wierzchołków prostokąta na jego przekątną, dzielą ją na
trzy równe części. Dłuższy bok prostokąta a= 4
√2. Wyznacz pole tego prostokąta
2) Dany jest trójkąt prostokątny ABC, którego przyprostokątne |AC|=4 i |BC|= 4
√3. Z
wierzchołka kąta prostego C poprowadzono wysokość |CD|, wyznacz długość odcinka |AD|.
12 gru 22:26
Rosumad: Zapomnialem oczywiscie poprosic o pomoc w rozwiazaniu w pierwszym poscie, przepraszam.
12 gru 22:35
Rosumad: @bump
12 gru 22:56
pigor: ..., np. tak :
1) niech
x < a=4
√2 − nieznana długość krótszego boku prostokąta;
h długość odcinka ⊥ do przekątnej prostokąta, to
Pp=4√2*x= ? − szukane jego pole, zatem z podobieństwa 3−ech
trójkątów prostokątnych "w połowie" danego prostokąta masz np. :
| c | | h | | x | |
| = |
| = |
| = t ⇒ c= h t i h= 2c t i x= 4√2 t ⇒ |
| h | | 2c | | 4√2 | |
⇒ c= 2ct
2 i x= 4
√2t ⇒ 2t
2=1 i x= 4
√2t ⇒
√2t=1 i
x= 4*1=4 < a,
zatem
Pp= 4
√2*x= 4
√2*4=
16√2 − szukane
pole prostokąta .
12 gru 23:44
Panko: a) Oznaczmy b brakujący bok w prostokącie , h pokazane wysokości
ba=h* 3c − równość pól Δ; oraz h2= c*2c ⇒ba=3c*c√2 = 3√2c2
przekątna prostokąta : a2+b2 =9c2
stąd a2+b2= 9* ba/3√2 a2+b2 = 3/√2 * ba ⇒b2−12b+32=0 ⇒ b=8 lub b=4
Odp b= 4 Pole= 16√2
12 gru 23:48
Rosumad: Dziekuje bardzo za pomoc.
13 gru 00:08
pigor: ..., no to jeszcze np. tak :
2) z danych
|ac|=4 i
|bc|=4√3 i niech
|ad|= x =? − szukana długość,
to z tw. Pitagorasa |ab|
2=4
2+(4
√3)
2= 16+16*3= 4*16 ⇒ |ab|=2*4= 8,
zatem
|bd|= 8−x i podobieństwa ΔΔ−ów jak w zad. 1) :
8*|cd|=4*4
√3 i |cd|
2=x(8−x) ⇔ |cd|=2
√3 i (2
√32=x(8−x) ⇒ x(8−x)=12 ⇔
⇔
x(8−x)=
6*2 ⇔
x=|ad|=6 − szukana
długość odcinka
ad . ...
13 gru 00:10
Rosumad: Mialbym jeszcze jedno pytanie, mianowicie:
2√2 = √4√2+b
jak wyznaczyc "b"?
13 gru 00:12
Rosumad: Nie wazne, dziekuje za pomoc, Panko i Pigor.
13 gru 00:22
Eta:
| | 1 | | 1 | |
|AB|= 8 P(ABC)= |
| *4*4√3= 8√3 i P= |
| *8*h =4h |
| | 2 | | 2 | |
to
h= 2
√3
z tw. Pitagorasa x=
√42−(2√3)2=
2
|AD|= 2 i |DB|= 6
13 gru 01:43