Przekształcenie funkcji wykładniczej
Niebanalny Banan: Przekształcenie funkcji wykładniczej:
f(x)=1−2−x jak się odbija czy coś jak jest a−x?
12 gru 22:11
Niebanalny Banan:
12 gru 22:24
MQ: Może jaśniej? O co pytasz?
12 gru 22:30
Niebanalny Banan: może na przykładzie: jak po kolei przekształcić takie coś:
f(x)=|22−x−3| ja to robiłem tak że 2x==>2−x==>2−x+2==>2−x+2−3==>|2−x+2−3|
dobry pomysł?
12 gru 22:34
MQ: Zależy jak rozumiesz przejście 2−x ⇒ 2−x+2
Ja bym to zrobił tak:
2x ⇒ 2x−2 ⇒ 2−(x−2) ⇒ 2−x+2−3 itd.
12 gru 22:40
Niebanalny Banan: aha a jak jest f(x)=1−2−x to dlaczego jest rosnąca ta funkcja?
12 gru 22:45
MQ: Bo jest − przed 2−x
12 gru 22:48
Niebanalny Banan: ale rosnąca jest jak a>1
12 gru 22:57