Sprawdź, czy istnieją liczy dla którch wielomiany są równe
Mati: Mam problem z zadaniem...proszę o pomoc
Sprawdź, czy istnieje liczba a , dla której wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli:
a) W(x) = (x2−ax)(x+2a)+8x, P(x)=x3−2x2
Sprawdź, czy istnieją takie liczby a i b, dla których wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli:
a) W(x)=2x3+(3a+1)x2+(*b+2)x−4, P(x)=2x3+4x2+5x−4
b)W(x)= (x2−ax)2−(x2+bx)2, P(x)= −2x3−3x2
Proszę o pomoc..wiem, ze mam przyrównać liczby przy odpowiednich wykładnikach ale albo za dużo
mi ich wychodzi albo jakieś bzdury...
12 gru 22:00
Mati:
12 gru 22:10
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi
12 gru 22:11
Mati: Do zadania 2 a) W(x) 2x3+3ax2+x2+bx+2x−4=2x3+4x2+5x−4
12 gru 22:14
sushi_ gg6397228:
Kto kazał wymnazac?
12 gru 22:15
Mati: właściwie to sam na to wpadłem...sprawdzę zaraz bez wymnażania
12 gru 22:16
Mati: ale do zadania pierwszego trzeba chyba wymnożyć to wyjdzie
W(x)=x
3+2ax
2−ax
2−2a
2x+8x=x
3−2x
2
w drugim a) mi wyszło ale b chyba też trzeba wymnożyć i nie wiem jak
12 gru 22:26
sushi_ gg6397228:
2b) wzory skroconego mnozenia lub (a−b)(a−b) −−> wymnazamy kazdy przez kazdy
1. trzeba zrobic porzadki i potem porownac liczby
12 gru 22:28