rownanie logarytmiczne
natala: log(3−x)2(x2+2x−1)=a gdzie a jest rozwiązaniem rownania 7x−4=(√7)2−3x
12 gru 21:40
Janek191:
7
x − 4= (
√7)
2 − 3x
7
x − 4 = ( 7
0,5)
2 − 3x
7
x − 4 = 7
1 − 1,5 x
x − 4 = 1 − 1,5 x
x + 1,5 x = 1 + 4
2,5 x = 5
x = 2
−−−−
czyli a = 2
log
( 3 − x) 2( x
2 + 2 x − 1) = 2 ; 3 − x > 0 i x ≠ 3 i x
2 + 2 x − 1 > 0
( 3 − x)
2 = 2*( x
2 + 2 x − 1)
9 − 6 x + x
2 = 2 x
2 + 4 x − 2
x
2 + 10 x − 11 = 0
Δ = 100 − 4*1*(−11) = 144
√Δ = 12
| | − 10 − 12 | | − 10 + 12 | |
x = |
| = − 11 lub x = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
spr. ( −11)
2 + 2*( −11) − 1 = 121 − 22 − 1 > 0 ok
1
2 + 2*1 − 1 = 2 > 0
Odp. x = − 11 lub x = 1
=====================
12 gru 21:55
Janek191:
7
x − 4= (
√7)
2 − 3x
7
x − 4 = ( 7
0,5)
2 − 3x
7
x − 4 = 7
1 − 1,5 x
x − 4 = 1 − 1,5 x
x + 1,5 x = 1 + 4
2,5 x = 5
x = 2
−−−−
czyli a = 2
log
( 3 − x) 2( x
2 + 2 x − 1) = 2 ; 3 − x > 0 i x ≠ 3 i x
2 + 2 x − 1 > 0
( 3 − x)
2 = 2*( x
2 + 2 x − 1)
9 − 6 x + x
2 = 2 x
2 + 4 x − 2
x
2 + 10 x − 11 = 0
Δ = 100 − 4*1*(−11) = 144
√Δ = 12
| | − 10 − 12 | | − 10 + 12 | |
x = |
| = − 11 lub x = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
spr. ( −11)
2 + 2*( −11) − 1 = 121 − 22 − 1 > 0 ok
1
2 + 2*1 − 1 = 2 > 0
Odp. x = − 11 lub x = 1
=====================
12 gru 21:56
natala: dziekuje

!
12 gru 21:57