Logarytmiczne rowniania
Logarytm: log34x+2log4 x +3=0
12 gru 21:37
Janek191:
Podstawienie : t = log
4 x , x > 0
więc mamy
t
3 + 2 t + 3 = 0
t = − 1 jest pierwiastkiem, bo
(−1)
3 + 2*(−1) + 3 = − 1 − 2 + 3 = 0
( t
3 + 2t + 3) : ( t + 1) = t
2 − t + 3
− t
3 − t
2
−−−−−−−−−
− t
2 + 2 t
t
2 + t
−−−−−−−−−−−−−
3 t + 3
− 3 t − 3
−−−−−−−−−
0
Rozwiązuję równanie : t
2 − t + 3 = 0
Δ = 1 − 4*1* 3 < 0 − brak rozwiązań
| | 1 | |
czyli t = − 1 ⇒ tog4 x = − 1 ⇔ x = 4−1 = |
| > 0 |
| | 4 | |
==============
12 gru 22:10
pigor: ..., albo np. tak :
w zbiorze
x∊R+ dane równanie stopnia 3 zmiennej log
4x ma
całkowity pierwiastek log
4x= −1, więc
log34x+2log4 x+3= 0 ⇔
⇔ log
34x+log
24x − log
24x−log
4x + 3log4
x+3= 0 ⇔
⇔ log
24x (log
4x+1) − log
4x (log
4x+1) + 3(log
4x+1)= 0 ⇔
⇔ (log
4x+1) (log
24x−log
4x+3)= 0 ⇔
⇔ log
4x+1=0 i log
24x−log
4x+3 >0 ∀log
4x∊R ⇔ log
4x = −1 ⇔
⇔ x= 4
−1 ⇔
x=14 jedyny pierwiastek rzeczywisty . ...
12 gru 22:46