Układ równań
Andrzej : Układ równań
(0−a)2+(−3−b)2=r2
(1−a)2+(2−b)2=r2
(4−a)2+(3−b)2=r2
12 gru 21:29
jjj: Najlepiej to zrobić metodą wyznacznikową układ na 3 i liczysz.
12 gru 21:31
jjj: znaczy macierz na 3 co ja gadam
12 gru 21:32
Andrzej : to znaczy jak bo nie miałem w szkole macierzy przynajmniej nie przypominam sobie
12 gru 21:33
Andrzej : czy jest jakiś inny sposob zeby to rozwiazać
12 gru 21:50
Hajtowy: Tak, liczyć wszystko po kolei
12 gru 21:50
Andrzej : ale ze jak najpierw z kwadratu a potem podstawiąc
12 gru 21:55
Andrzej : np ostatnie wyrażenie podstawić do 2 i pierwszego
12 gru 21:57
Hajtowy:
(0−a)2+(−3−b)2=r2 ⇒ a2+b2+6b+9=r2
(1−a)2+(2−b)2=r2 ⇒ a2−2a+b2−4b+5=r2
(4−a)2+(3−b)2=r2 ⇒ a2−8a+b2−6b+25=r2
12 gru 21:58
Hajtowy: Tu możesz się bardzo łatwo pogubić. Wyznaczniki to najlepsza metoda tutaj
12 gru 21:59
Andrzej : tyle zrobiłem i teraz mam np ostatnie podstawić w miejsce r
2 do drugiego i pierwszego
12 gru 21:59
Hajtowy: Pierwsze podstaw do 2 i 3 bo najłatwiej
12 gru 22:08
pigor: ...,
a
2+b
2+6b+9= r
2 i a
2+b
2−2a−4b+5= r
2 i (*) a
2+b
2−8a−6b+25= r
2 , to
odejmując stronami równania np. 1−2 i 3−2 ⇔
⇔ 6b+9+2a+4b=0 i 25−5−6b+4b−8a+2a= 0 ⇔ 2a+10b= −9 i 6a+2b= 20 /:2 ⇔
⇔
2a+10b= −9 i 3a+b= 10 ⇔ np metodą ...

proste i potem r
2 np. z (*) . ...
12 gru 22:08