ostrosłup
pomóżcie: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy krótsza od krawędzi podstawy
ostrosłupa .Wyznacz miarę kąta dwuściennego pomiędzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
12 gru 21:11
dero2005:
d = a
√2
a*h
s = h*l
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosα ⇒ cosα =
12 gru 22:51
pomóżcie: dzięki za pomoc ale mógłbyś sprawdzić jeszcze raz wyliczenie h bo mi wyszło inaczej
12 gru 23:03
12 gru 23:07
dero2005:
cosα = 120o
12 gru 23:09
pomóżcie: mój wynik ostateczny to cos= −1/2 mógłbyś sprawdzić i to byłbym wdzięczny bo ten kont wydaje mi
się wtedy za duży
12 gru 23:09
dero2005:
α = 120o
12 gru 23:10
pomóżcie: jeśli cosα=−1/2 to α=120?
12 gru 23:11
dero2005:
co to znaczy "wydaje mi sie za duży"? zrób sobie model z papieru to będziesz widział
12 gru 23:13
pomóżcie: dobra dzięki za pomoc pytam jeszcze tylko czy cos 120 jest równy −1/2
12 gru 23:15
dero2005:
jest równy
12 gru 23:17
pomóżcie: ok skoro tak to znaczy że wszystko zrobiłem sam i szkoda było twojej fatygi

Ale dzieki za
pomoc
12 gru 23:20