Rozwiąż równanie
Damian : Rozwiąż równanie sin4 x − cos4 x = 1/2 x∊ <0,2π>
12 gru 21:07
PW: Wskazówka: cos2x = 1−sin2x, a więc cos4x = (1−sin2x)2 = 1−2sin2x+sin4x.
12 gru 21:22
pigor: ..., no to np. tak :
sin4x−cos4x= 12 ⇔ (sin
2x−cos
2x)* (sin
2x+cos
2x)=
12 ⇔
⇔ (sin
2x−cos
2x)*1 =
12 /*(−1) ⇔ cos
2x−sin
2x= −
12 ⇔
⇔
cos2x= −12 ⇔ −cos(π−2x)= −
12 /*(−1) ⇔ cos(π−2x)=
12 ⇔
⇔ π−2x =
16π+ 2kπ v π−2x = −
16π+ 2kπ, k∊C ⇔
⇔ −2x= −
56π+ 2kπ v −2x= −
76π+ 2kπ /:(−2) , k∊C ⇔
⇔
x= 512π+ kπ v
x= 712π+ kπ ,
k∊C i tyle . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub dalej tak :
x= 112π(5+12k) v
x= 112π(7+12k) , k∊C
12 gru 21:30
pigor: ..., a przepraszam , nie zauważyłem, że tam masz przedział x∊[0;2π]
no to teraz dobierz sobie k∊C takie, aby "siedzieć" z x−ami w tym przedziale
12 gru 21:33
Damian : Dzięki wielkie za pomoc !
12 gru 22:19