Eliminacja złych wyników
justforfun : Bardziej prosiłbym o poradę.
Mając do rozwiązania zadanie typu:
|x+x2|+|1+x|=0
przeważnie rozpisuję po kolei wszystkie możliwości zdejmując moduł
x+x2+|1+x|=0 LUB −x−x2+|1+x|=0
wiem, że pierwsze równanie nie może być prawdziwe, także rozpisuję tylko drugie
−x−x2+1+x=0 LUB −x−x2−1=0
drugie znów jest niemożliwe więc rozwiązuję pierwsze
−x2+1=0
−x2=−1
x2=1
x=1 lub x=−1
Po podstawieniu 1 okazuje się, że jest to błędna odpowiedź. I tu pojawia się moje pytanie: Jak
mogę wyeliminować niepoprawne wyniki oszczędzając sobie zbędnego i w dodatku donikąd
prowadzącego liczenia?
Pytam, gdyż rozwiązując w ten sposób równanie
|2x−3y−6|+|3x−4y−2|=0
po dobrych kilkunastu minutach liczenia uzyskałem całkowicie błędne wyniki....
12 gru 21:02
Piotr 10: Kiedy suma dwóch nieujemnych wyrażeń jest równa zero?
x+x2=0 i 1+x=0
x(1+x) i x=−1
(x=0 v x=− 1) ⋀ x=−1
ODP: x= −1
12 gru 21:04
MQ: Masz sumę dwu wartości bezwzględnych, które zawsze ≥0, więc obie muszą być równe 0, żeby
ichsuma była równa 0.
12 gru 21:05
justforfun : No tak...
Odpowiedź zawsze jest taka oczywista...
Pytanie zawsze takie kompromitujące.... Xd
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź
12 gru 21:11
justforfun : Hej, to znów ja...
Bo teraz sprawa się komplikuje

Jakie mam stworzyć założenia przy równaniach typu:
|x
2−4|+|x
2+4|=4x
Założyłem, że x nie może być ujemne, bo suma dodatnich liczb nie da ujemnego wyniku. Ściągnąłem
moduł bez zmian i mi wyszło x=
√2, gdzie jest to oczywisty błąd...
Wiem, że ma wyjść 2, tylko nie wiem jak.
12 gru 21:44
Hajtowy:
x2−4 ⇒ x=2 v x=−2
x2+4 ⇒ nothing
|−2| = 2
|2| = 2
12 gru 21:46
justforfun : Yhy , yhy.
Rozumiem, że dążyłeś do uzyskania w module wyniku 0. Ale dlaczego, skoro muszę uzyskać wynik
4x?
2. sorry, jeśli pytania wydają się irytując, ale sam się sobie dziwię, że tego nie ogarniam...
12 gru 21:52
12 gru 21:56
justforfun : Uwierz mi, mam tą samą stronę włączoną w innej karcie.
Idąc za twoją pomocą spróbowałem rozwiązać
przyrównując moduł do 0 i jakież było moje zdziwienie, gdy się okazało, że wynik to −1.
Tylko wciąż nie mogę pojąć, jak to może wychodzić całkowicie nie biorąc pod uwagę prawej strony
równania. Czy to może zbieg okoliczności?
12 gru 22:02
pigor: ...,
|x2−4|+|x2+4|= 4x ⇔ |(x−2)(x+2)|+x
2+4= 4x i x ≥0 ⇔
⇔ |x−2||x+2|= −x
2+4x−4 i x ≥0 ⇔ |x−2|(x+2)= −(x
2−4x+4) i x ≥0 ⇔
⇔ |x−2|(x+2)= −(x−2)
2 i x ≥0 ⇔
x−2=0 i x ≥0 ⇔
x=2 . ...
13 gru 01:31