funkcje
sław: Sprawdź że funkcja f:R→R taka, że f(x)=x gdy x∊Q oraz f(x)=−x gdy x∊R\Q jest różnowartościowa
lecz nie jest monotoniczna.
Moje rozwiązanie
1. Niech x
1 i x
2 ∊ Q
Załóżmy że x
1 ≠i x
2
Wtedy mamy f(x
1)=x
1 oraz f(x
2)=x
2
Korzystając z założenia f(x
1)≠f(x
2). Zatem funckja jest różnowartościowa.
Trzeba też to pokazać dla x∊R\Q

2. Wskażę kontrprzykład
f(1)=1
f(
√2)=−
√2
f(2)=2
1<
√2 f(1)>f(
√2)
√2<2 f(
√2)<f(2)
Zatem funkcja nie jest monotoniczna
Dobrze rozwiązane ?
12 gru 20:57
sław: To pomóżcie z tym

Wykaż że jeśli funkcja f: R→R jest okresowa to także funkcja g: R→R zadana dla x∊R wzorem
g(x)=f(ax+b), gdzie a,b∊R, jest okresowa
Co tu pokazać ? Przecież od razu widać że jest okresowa. Jak to PRZYZWOICIE zapisać
12 gru 21:46
sław: jak to zapisać ?
12 gru 22:03
Panko: Niech T>0 będzie okresem funkcji f: R→R wtedy g:R→R ma okres T1=a*T ? i pokazać
to z definicji
12 gru 22:14
sław: Nie do końca wiem jak to zapisać
Zatem istnieje T>0 takie, że f(x+T)=f(x)
Przyjmijmy T1=a*T
g(x+T1)=f(ax+b+T1)=f(ax+b+a*T) i co dalej ?
12 gru 22:34
Panko: niech T1=T/a ( poprawka)
wtedy g(x+T1)= f(a(x+T1)+b) = f(ax+b + a*T1)= f(ax+b + a*T/a)= f(ax+b+T)=f(ax+b) =g(x)
czyli T1=T/a jest okresem g jeżeli T jest okresem f
12 gru 22:47
PW: | | T | | T | |
g(x+ |
| ) = f(a(x+ |
| )+b) = f(ax+T+b) = f((ax+b)+T} = f(ax+b) = g(x), |
| | a | | a | |
| | T | |
a więc okresem jest |
| . |
| | a | |
12 gru 22:51
PW: O, nie widziałem wpisu Panko, ale dobrze, że mamy ten sam pogląd. Teoretyk jeszcze zapyta:
czy jest to okres zasadniczy, jeśli T była okresem zasadniczym funkcji f, ale niech adept
pomęczy sie sam.
12 gru 22:54
Panko: To zapytam ?
Jeżeli f: R→{1,0} jest funkcją Dirichleta to f(√2x) jest okresowa ale tez bez
okresu zasadniczego ?
12 gru 23:16