matematykaszkolna.pl
funkcje sław: Sprawdź że funkcja f:R→R taka, że f(x)=x gdy x∊Q oraz f(x)=−x gdy x∊R\Q jest różnowartościowa lecz nie jest monotoniczna. Moje rozwiązanie 1. Niech x1 i x2 ∊ Q Załóżmy że x1 ≠i x2 Wtedy mamy f(x1)=x1 oraz f(x2)=x2 Korzystając z założenia f(x1)≠f(x2). Zatem funckja jest różnowartościowa. Trzeba też to pokazać dla x∊R\Q 2. Wskażę kontrprzykład f(1)=1 f(2)=−2 f(2)=2 1<2 f(1)>f(2) 2<2 f(2)<f(2) Zatem funkcja nie jest monotoniczna Dobrze rozwiązane ?
12 gru 20:57
sław: To pomóżcie z tym Wykaż że jeśli funkcja f: R→R jest okresowa to także funkcja g: R→R zadana dla x∊R wzorem g(x)=f(ax+b), gdzie a,b∊R, jest okresowa Co tu pokazać ? Przecież od razu widać że jest okresowa. Jak to PRZYZWOICIE zapisać
12 gru 21:46
sław: jak to zapisać ?
12 gru 22:03
Panko: Niech T>0 będzie okresem funkcji f: R→R wtedy g:R→R ma okres T1=a*T ? i pokazać to z definicji
12 gru 22:14
sław: Nie do końca wiem jak to zapisać Zatem istnieje T>0 takie, że f(x+T)=f(x) Przyjmijmy T1=a*T g(x+T1)=f(ax+b+T1)=f(ax+b+a*T) i co dalej ?
12 gru 22:34
Panko: niech T1=T/a ( poprawka) wtedy g(x+T1)= f(a(x+T1)+b) = f(ax+b + a*T1)= f(ax+b + a*T/a)= f(ax+b+T)=f(ax+b) =g(x) czyli T1=T/a jest okresem g jeżeli T jest okresem f
12 gru 22:47
PW:
 T T 
g(x+

) = f(a(x+

)+b) = f(ax+T+b) = f((ax+b)+T} = f(ax+b) = g(x),
 a a 
 T 
a więc okresem jest

.
 a 
12 gru 22:51
PW: O, nie widziałem wpisu Panko, ale dobrze, że mamy ten sam pogląd. Teoretyk jeszcze zapyta: czy jest to okres zasadniczy, jeśli T była okresem zasadniczym funkcji f, ale niech adept pomęczy sie sam.
12 gru 22:54
Panko: To zapytam ? Jeżeli f: R→{1,0} jest funkcją Dirichleta to f(2x) jest okresowa ale tez bez okresu zasadniczego ?
12 gru 23:16