Na wczoraj jak możecie pomóżcie
golpol: 1. podstawa ostroslupa jest prostokat o polu rownym 16 pierwiastkow z 3. dwie sciany boczne sa
prostopadle do plaszczyzny podstawy, a pozostale sa nachylone pod katem 45 i 60 stopni .
znajdz dlugosc bokow podstawy , wysokosc tego ostroslupa , jego obietosc i pole powierzchni
2. w czworoscianie ABCD krawedzie AB, AC, AD sa parami prostopadle oraz AB=AC=6 i AD=4. oblicz
odleglosc wierzcholka A od plaszczyzny podstawy BCD
3. odleglosc wierzcholka szescianu od przekatnej szescianu( od ktorej dany wierzcholek nie
nalezy) jest rowna 4 cm. oblicz objetość sześcianu.
12 gru 20:50
dero2005:

a*b = 16
√3
a = 4
√3
b = 4
h = 4
√3
l
1 =
√h2+a2 =
l
2 =
√h2+b2 =
| | h*b | | h*a | | b*l1 | | a*l2 | |
Pc = a*b + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 gru 22:18
dero2005:

AB = AC = a = 6
AD = H = 4
c = a
√2 = 6
√2
h
1 =
√a2 − (c2)2 = 3
√2
h
2 =
√H2 + h12 =
√34
h
1*H = d*h
2
12 gru 22:32
dero2005:

x = 4
d = a
√2
D = a
√3
a*d = x*D
V = a
3 =
12 gru 22:41