Miejsce zerowe
iksia: Oblicz miejsce zerowe:
Obliczyłam dziedzinę − D = R − {−5,4}
Jak obliczyć miejsce zerowe?
Wiem, że za f(x) podstawiamy zero:
Jak dalej mam się za to zabrać?
12 gru 20:46
12 gru 20:47
MQ: Sprowadź do wspólnego mianownika.
12 gru 20:47
es:
To równanie przy określonej dziedzinie możesz pomnożyć przez ( 2x−8)*(x+5)
x(x+5)+2(2x−8)=0 i dokończ, pamiętaj o dziedzinie !
12 gru 20:50
iksia: | | 16 | |
Wyszło mi, że x = |
| |
| | x+ 9 | |
Jak mam to dalej rozpisać?
12 gru 20:57
iksia: ?
12 gru 21:20
Hajtowy: x(x+5) + 2(2x−8) = 0
x=0 v x=−5 v x=4
Tak więc x=0 −> Twoje miejsce zerowe
Pozostałe 2 rozwiązania odrzucasz, bo są wyrzucone z dziedziny!
12 gru 21:21