jerey: podaj dla jakich parametru m rownanie ma rozwiązanie
m
2(1−sinx)−4m+1+sinx=0
| | m2−4m+1 | |
w ksiazce jest wskazówka do zadania ; sinx= |
| jednak nie wiem jak do tej |
| | m2−1 | |
postaci dojsc. moglby ktos pomoc?
12 gru 20:42
as: Według mnie
| | m2−4m+1 | | m2−4m+1 | |
Brak rozwiązania dla |
| >1 ⋀ |
| <−1 ⋀ m2−1=0 |
| | m2−1 | | m2−1 | |
Mogę się mylić
12 gru 20:47
pigor: ..no i teraz z definicji sinusa i rozwiąż nierówność :
| | m2−4m+1 | |
|sinx| ≤ 1 ⇔ | |
| | ≤ 1 i m2−1≠0 ⇔ |
| | m2−1 | |
⇔ |m
2−4m+1| ≤ |m
2−1| i (*)
|m|≠1 ⇔ itd . ...
12 gru 20:49
as: | | m2−4m+1 | | m2−4m+1 | |
czyli ma rozw dla m2−1≠0 ⋀ |
| <1 ⋀ |
| >−1 |
| | m2−1 | | m2−1 | |
12 gru 20:49
as: tam ma być mniejsze bądź równe tylko nie wiem jak to wpisać
12 gru 20:50
as: i większe bądź równe
12 gru 20:51
jerey: as ja wiem jak to rozwiązac , tylko jak dojsc z postaci m2(1−sinx)−4m+1+sinx=0 do
| | m2−4m+1 | |
sinx= |
| chodzi mi głowie o to bo tego zapisu |
| | m2−1 | |
12 gru 20:55
pigor: ..., prosto , np. tak :
m2(1−sinx)−4m+1+sinx= 0 ⇔ m
2−sinxm
2−4m+1+sinx=0 ⇔
m
2−4m+1= sinxm
2−sinx ⇔ sinx(m
2−1)= m
2−4m+1 ⇔
| | m2−4m+1 | |
⇔ sinx = |
| i |m|≠1. . |
| | m2−1 | |
12 gru 21:01
jerey: a no

dzieki
12 gru 21:05
jerey: jak ja tego nie zauwazylem
12 gru 21:05