W czworokącie ABCD przekątne przecinają się w punkcie o współrzędnych P=(−3;7) w taki sposób,
że IPCI : IAPI=IPDI : IBPI = 1 : 3. Wiedząc, że AC→=[4;6] i BD→=[−10;−2], oblicz współrzędne
wierzchołków tego czworokąta. Uzasadnij, że czworokąt ABCD jest trapezem.
Za bardzo nic nie potrafię wykombinować
Doszedłem do wniosku ,że ΔAPB ∼ Δ DPC
Z iloczyny skalarnego obliczyłem pod jakim kątem przecinają się wektory
| 1 | ||
cosα= − | ||
| 3 |
| √3 | √3 | |||
sinα= | v sinα= − | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Skoro AC→=[4,6], to PC→= | [4,6] | |
| 4 |
| 3 | ||
a PA→=− | [4,6] | |
| 4 |