er
jwrhfd: oblicz, pomocy, co dalej? :
2x ≥ 4|2−x|−3
2x ≥ (22)|2−x|−3
|2−x|−3 <== tp jest potęga
12 gru 20:33
PW: Funkcja f(u) = 2u jest rosnąca, a więc nierówność między wartościami funkcji w różnych
punktach i nierówność między argumentami mają taki sam zwrot. Formalny zapis:
f(u1) ≥ f(u2) ⇔ u1 ≥ u2.
Uczniowie mówią: „opuszczam podstawy”, ale tak nie wolno mówić, poprawna argumentacja jest
wyżej. Mamy więc wniosek z monotoniczności:
x ≥ 2(|2−x| − 3)
12 gru 21:47
jwrhfd: tak tylko co dalej?
14 gru 15:05
Hajtowy: Rozwiązać trzeba, nie pytać co dalej
14 gru 15:11
pigor: ..., np. tak : y=2
x f. rosnąca, a |x|= |−x| , więc
2 x ≥ 4 |2−x|−3 ⇔ 2
x ≥ 2
2 (|2−x|−3) ⇔ x ≥ 2|x−2|−6 ⇔ (*)
2|x−2|≤ x+6 ⇔
⇔ (2|x−2|≤ x+6 i x+6< 0) v (2|x−2|≤ x+6 i x+6 ≥0) ... , albo nie,
może tyle, zrób "po swojemu", czyli
w przedziałach
x< 2 lub [c[x ≥2 pobaw się nierównością (*) . ...
14 gru 16:03