Wyznacz dziedzinę.
dziubdziub: Mam pytanie, czy dobrze wyznaczam dziedzinę.
| | √6 − |x + 1| | |
f(x) = |
| |
| | √3 − |x| | |
D: 3 − x > 0 i 6 − |x + 1| ≥ 0
|x| < 3 |x + 1| ≤ 6
x < 3 i x > −3 x + 1 ≤ 6 i x + 1 ≥ − 6
x ≤ 5 i x ≥ − 7
D = (−3, 3) znak iloczynu zbiorów <−7, 5>
Zwłaszcza chodzi mi o to, czy końcowy zapis jest dobry.
12 gru 20:10
MQ: A iloczyn takich zbiorów, to ile będzie?
12 gru 20:13
tyu:

Zle
D=<−3,3>
12 gru 20:16
dziubdziub: {−2, −1, 0, 1, 2}?
12 gru 20:16
MQ: Iloczyn
tyu iloczyn
12 gru 20:18
tyu: nie
D=<−3,3> Wszystkie liczby miedzy −3 a 3 czyli np: −2,5 ; −1,5 ; 1,5 itp
12 gru 20:18
tyu: @MQ Iloczyn czyli część wspólna
12 gru 20:19
dziubdziub: No tak... Ale jak między −3 a 3, to chyba:
D = (−3, 3)
12 gru 20:20
tyu: tak masz racje złe nawiasy
12 gru 20:21
MQ: No właśnie, to jak do części wspólnej mogą należeć −3 i 3, skoro nie należądo pierwszego
zbioru?
12 gru 20:21
dziubdziub: Dobrze, już wszystko rozumiem. Dziękuję wam za pomoc
12 gru 20:21
tyu: Sorry za pomyłkę
12 gru 20:21