PW: W zbiorze Z = {1, 2, 3, 4, 5} są tylko 3 liczby nieparzyste, a więc w dowolnym 4−elementowym
podzbiorze zbioru Z będzie jedna liczba parzysta lub dwie liczby parzyste. Niech B
1 oznacza
zbiór tych 4−elementowych podzbiorów, w których jest tylko jedna liczba parzysta, zaś B
2 −
zbiór 4−elementowych podzbiorów zawierających 2 liczby parzyste.
|B
1| = 2 (bo B
1 = {{1,2,3,5},{1,3,4,5}})
|B
2| = 3 (bo wszystkich podzbiorów 4−elementowych jest 5)
Ustawiając elementy każdego z podzbiorów zbioru B
1 w liczbę (dokonując wszystkich możliwych
permutacji) otrzymamy liczbę parzystą na 3! = 6 sposobów, zatem można otrzymać 2•6 = 12 liczb
parzystych. Ustawiając elementy każdego z podzbiorów zbioru B
2 w liczbę można utworzyć 3!•2
liczb parzystych (na pierwszych trzech miejscach dowolne liczby, na czwartym − liczba parzysta
na dwa sposoby), zatem otrzymamy 3•3!•2 = 36 liczb parzystych.
Łącznie można otrzymać 12+36=48 liczb parzystych
Odpowiedź: Prawdopodobieństwo utworzenia 4−cyfrowej liczby parzystej jest równe
Ja wiem, że doszedłem do tego samego co
es pisząc 50 razy więcej słów, ale ... ja nie
rozumiem tego 4•3•2•2.