Całki
jajajj: Oblicz całkę :
12 gru 19:20
Krzysiek: √x=t
x=t2
dx=2tdt
12 gru 20:03
jajajj: no i właśnie nie wychodzi...
| | t | | t2 | |
po podstawieniu za t: ∫ |
| *2t dt = 2∫ |
| dt i dalej? |
| | t2+1 | | t2+1 | |
12 gru 20:25
jajajj: | | 1 | |
za u= t2 za v'= |
| ....? bo jak tak podstawiam to później nic mi nie wychodzi O.o |
| | t2+1 | |
12 gru 20:27
12 gru 20:30
jajajj: w sensie, że na górze(do t2) dodaję i odejmuję jeden, takkkk? myślałam że takie coś mogę
wykonywać tylko kiedy mam w mianowniku jeden składnik.
12 gru 20:40
MQ: Właśnie w tym sensie
12 gru 20:44
jajajj: wychodzi, dzięki
12 gru 20:47