równania wymierne
Madzik: Wyznacz punkty przeciecia f(x)=2x i g(x)=−x2+2x+1
12 gru 19:15
5-latek: 1> przyrownaj te funkcje do siebie i wylicz x
2. wylicznoe x podsatw np do f(x) i wylicz y Pamietaj ze x nie rowna sie 0
12 gru 19:17
Madzik: −x3+2x2+x=2
2+x3−2x2−x=0
2+x(x2−2x−x)=0
czyli x=−2 i x=1
co ja zle robie? nie licze y, bo x i tak sie nie zgadzaja z odpowiedziami...
12 gru 19:30
5-latek: dostalas −x3+2x2+x=2 to −x3+2x2+x−2=0 −teraz pomnozmy to przez (−1) i dostaniemy
x3−2x2−x+2=0 teraz grupujemy x2(x−2)−1(x−2)=0 teraz wspolny czynnik x−2 przed nawias i
mamy
(x−2)(x2−1)=0 to x−2=0 to x= ... lub x2−1=0 to x=.... lub x=.......
12 gru 19:40
5-latek: No i co Madzik pasuje juz ?
12 gru 19:45
Madzik: tak, dzięki, nie zauważyłam tutaj "możliwości" grupowania
12 gru 19:46
5-latek: Ok
12 gru 19:49