Prawdopodobieństwo
Hajtowy: Prawdopodobieństwo
Pani Aldona ma w portfelu tylko banknoty o niminałąch 20zł i 100zł, przy czym liczba banknotów
20 złotowych jest o 4 mniejsza od liczby banknotów 100 złotowych. Mąż pani Aldony przed
wyjściem do sklepu zamierza wyjąć w sposób losowy jeden banknot z porfela żony.
| | 3 | |
Prawdopodobieństwo, że wyjmie banknot 100zł jest równe |
| . |
| | 4 | |
Jaka kwota znajduje się w portfelu tej pani?
x − ilość banknotów 20 zł
x+4 − ilość banknotów 100 zł
x+x+4=2x+4
4x+16=6x+12
2x=4
x=2
x*20 + (x+4) * 100 = 2*20 + 6*100 = 640zł ?
12 gru 18:57
asdf: spoko, tylko czemu nie zapisałeś tego tak:
x−4 = banknot 20zł
x = banknot 100 zł
to bardziej oddaje treść zadania

Ale ja sie tylko czepiam
12 gru 19:00
MQ: "Losowo", czyli co? Podbiera jej? Ferdynand Kiepski?
12 gru 19:02
Hajtowy: Ale dobrze jest?
12 gru 19:02
asdf: załóżmy, że nie wiem

Sprawdź:
x=6
12 gru 19:04
12 gru 19:05
asdf: taki żarcik

przeciez x = 2 hehe
12 gru 19:07
Hajtowy: No, ale dla x=2 się zgadza

Czyli dobrze niby
12 gru 19:07
12 gru 19:08
asdf: jakie niby...co w tym nie rozumiesz?
12 gru 19:08
12 gru 19:08
Hajtowy: 
Dzięki
12 gru 19:09