trygonometria
ciekawsky: Mam zadanie, gdzieś robię błąd:
3sin2(x)−7sin(x)+5=3cos2(x)
6sin2(x)−7sin(x)+2=0
sin (x) = t
6t2−7+2=0
t2−7/6t+1/3=0
(t−3/6)(t−2/3)=0
t=1/2 v t=2/3
sin (x) = 1/2
x=π/6 +2nπ v x= 5/6π +2nπ
sin(x)=2/3
x=arcsin(2/3) + 2nπ
Może ktoś sprawdzić?
12 gru 18:53
ZKS:
Jeszcze rozwiązanie
| | 2 | |
x = π − arcsin( |
| ) + k * 2π. |
| | 3 | |
12 gru 19:04
ciekawsky: A fakt, dzięki, a reszta dobrze?
12 gru 19:10
asdf: ZKS, nie rozumiem

Przeciez n to tez jest stala...
12 gru 19:15
ZKS:
Tak dobrze reszta. Ale co w związku z tym że n to też stała?
12 gru 19:19
asdf: zamiast n dales k, myslalem, ze sugerujesz błąd
12 gru 19:20
ciekawsky: n, k ∊ Z btw
12 gru 19:21
ciekawsky: po prostu w szkole w Polsce uczą chyba k, pewnie stąd tak napisał
12 gru 19:22
ZKS:
Dokładnie jak pisze
ciekawsky to żadna różnica ja uczyłem się k więc piszę k
ciekawsky robi n więc pisze n. Nie czepiałem się o n tylko proszono o sprawdzenie to
sprawdziłem i napisałem że brak jednego rozwiązania.
12 gru 19:25
ciekawsky: Wiele jest sprzeczności zapisu polskiego i międzynarodowej notacji (zbiory liczb,
kwantyfikatory, przedziały, tan/tg, cot/ctg, sec,csc, ktorych w Polsce chyba się nie uzywa,
ale nie trudno się przyzwyczaić

)
12 gru 19:30
asdf: dzieki ciekawsky

myslalem, ze nie wiem..

12 gru 19:33