trojkaty
Anka: w trojkacie prostokatnym dlugosc krotszej przyprostokatnej stanowi 28% dlugosci
przeciwprostokatnej. wowczas sinus kata przyleglego do tej krotszej przyprostokatnej jest
rowny:
a 7/25
b 7/24
c 18/25
d 24/25
za cholere nie chce mi wyjsc zadna z tych odpowiedzi.
12 gru 18:51
5-latek: To pokaz jak liczysz
12 gru 18:59
dero2005:

b = 0,28a
a
2 + (0,28a
2) = c
2
1,0784a
2 = c
2
c = a
√1,0784
| a | | a | | √1,0784 | | 25 | |
| = |
| = |
| ≈ |
| |
| c | | a√1,0784 | | 1,0784 | | 24 | |
12 gru 18:59
Anka: czy b to nie jest 0,28a..?
12 gru 19:03
Anka: 0,28c**
12 gru 19:03
12 gru 19:06