wartość parametru K
Dzieju: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których rozwiązanie równania 2x+3k= 4k2 −1 jest
liczbą ujemną większą od −1/2
. Czy ktoś potrafiłby rozwiązać to zadanie i napisać jakich wzorów twierdzeń użył do tego ? Z
góry dziękuje i proszę o pomoc bo mam trudną sytuację z matematyki a mam to zadanie
przygotować jako referat
12 gru 18:32
PW: 1. „Rozwiązanie jest liczbą ujemną” oznacza, że funkcja liniowa
(1) y = 2x+3k−4k
2+1
ma miejsce zerowe x
0, takie że
Miejscem zerowym funkcji (1) jest taki x, że
0 = 2x +3k−4k
2+1,
czyli
Liczba określona wzorem (3) musi spełniać nierówności (2):
Trzeba więc rozwiązać powyższy układ nierówności zmiennej k, ale dalej już nie umiem, bo to
nierówności kwadratowe.
12 gru 21:33
pigor: ..., wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których rozwiązanie
równania
2x+3k= 4k2−1 jest liczbą ujemną większą od −1/2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak: jest to równanie liniowe zmiennej x z parametrem k i jak wynika z
warunków zadania równoważne kolejno układowi::
2x+3k= 4k2−1 i x<0 i x> −12 ⇔ 2x= 4k
2−3k−1 i −
12< x<0 /*2 ⇔
⇔ 2x= 4k
2−3k−1 i −1< 2x< 0 ⇒
−1< 4k2−3k−1< 0 ⇔
⇔ −1< 4k
2−3k−1 i 4k
2−3k−1< 0 ⇔ 4k
2−3k >0 i 4k
2−4k+k−1< 0 ⇔
⇔ 4k(k−
34) >0 /:4 i 4k(k−1)+1(k−1)< 0 ⇔ k(k−
34) >0 i (k−1)(4k+1)< 0 ⇔
⇔ (k<0 v k >
34) i (k−1)(4k+1)< 0 /:4 ⇔
⇔ (k<0 v k>
34) i (k−1)(k+
14)<0 ⇔ (k<0 v k >
34) i −
14<k<1 ⇔
⇔ (k<0 i −
14<k<1) v (k >
34) i −
14<k<1) ⇔
⇔
−14< k< 0 lub
34< k< 1 ⇔
k∊(−14;0) U (34;1) . ...
12 gru 21:59