logarytmy
zadanie: Podać zbiór rozwiązań równania w postaci przedziału lub sumy
przedziałów. Symbol [y] oznacza część całkowitą liczby y.
[Ilog3xI]=1
12 gru 18:26
zadanie: jakby wygladal do tego wykres?
12 gru 18:54
Panko: [ I log3xI ] =1 ⇔ 1 =<I log3xI <2
czyli log3x∊(−2, −1> ∪<1,2) ⇔x∊ ?
12 gru 18:54
zadanie: nie wiem, nie rozumiem
12 gru 19:05
zadanie: moglbym prosic o wytlumaczenie
12 gru 19:12
Panko: dla każdego x∊R jest x =[x] +{x}
[x] − to część całkowita liczby x ( jest to liczba całkowita)
{x} − mantysa inaczej część ułamkowa ( liczba dodatnia)
np 3,1 = 3 +0,1 1,2=1 +0,2 −3,2= −4 + 0,8 0,9 = 0 + 0,9
w tym zadaniu liczby y , których [y]=1 to takie,że y∊<1,2) bo są postaci y
=1 + reszta(matysa)
12 gru 19:37
zadanie: no tak a x?
12 gru 19:51
zadanie: ?
12 gru 20:31
Panko: x∊(1/9, 1/3> ∪<3,9)
12 gru 22:20
zadanie: dziekuje
13 gru 10:36