Pomocy!!!
Asiq: 1.określ dla jakiej wartości m prosta o równaniu y=m ma jeden punkt wspólny z wykresem
funkcji f
gdy:
f(x) = −2x (x−4)
odp. m =8
2. Określ dla jakich wartości współczynników a, b i c do wykresu funkcji kwadratowej f gdzie
f(x)= ax2 + bx +c , należą punkty Ai B, gdy
f(x)= ax2 + bx + 2 , A=(−1,−1) i B (−2,−2)
odp:
a=1, b=4, c=2
12 gru 18:25
Asiq: Zależy mi bardzo na tych zadaniach z góry dziękuje !
12 gru 18:28
5-latek: do a) Kiedy rownanie kwadratowe ma 1 rozwiazanie ?
do b) co to znaczy ze jakis punkt nalezy do wykresu funkcji ?
12 gru 18:29
Asiq: tak mam w podręczniku
siedze nad tymi zadaniami juz nie wiem ile
a chce żeby ktos mi wytumaczył
12 gru 18:31
5-latek: Albo inaczej do a)
Narysuj wykres funkcji f(x)=y=−2x(x−4) to y=−2x2+8x . Tylko tutaj musisz wyznaczyc dokladnie
wierzcholek tej paraboli tzn wspolrzedne wierrzcholka xwi i yw . Masz na to wzory
Teraz na tym samym wykresie narysuj prosta y=m i przesuwaj ja po osi OY
Zauwaz ze prosta y=m ma jeden punkt wspolny z wykresem funkcji y=−2x2+8x wlasnie w
wierzcholku paraboli czyli m=.... ile ?
B) jesli punkt nalezy do wykresu funcji tzn ze spelnia jej rownanie
beda dwa rownania do rozwiazania
1. f(−)=−1 czyli a*(−1)2+b*(−1)+2=−1
2 f(−2)=−2 czyli a*(−2)2+b*(−2)+2=−2 i to rozwiaz
12 gru 18:43
5-latek: Mialo byc 1. f(−1)=−1 itd
12 gru 18:45
Asiq: ale w tym drugim mam dwie niewiadome to co zrobic podstawianie?
12 gru 18:53