Prawdopodbieństwo
Jacek: W urnie jest pięć kul białych o numerach 1,2,3,4,5 oraz trzy kule czarne o numerach: 1,2,3.
Losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwsza wylosowana ku;la
bedzie biała, a druga będzie miała numer 1.
12 gru 18:15
Jacek: nikt nie wie?
12 gru 20:04
MQ: Rozbij sobie to na sumę dwóch zdarzeń:
1. pierwsza to biała 1, druga to czarna 1
2. pierwsza biała, ale nie jedynka, druga jedynka dowolnego koloru.
12 gru 20:10
es:
A= {(b, 1)}
A
1 −− za pierwszym razem wylosowano białą z nr. 1 , i za drugim razem kulę z nr .1
A
2 −−− za pierwszym razem wylosowano kulę białą o nr.≠1
za drugim razem kulę z nr. 1
|A|= |A
1|+|A
2|=..
P(A)=..
12 gru 20:17
MQ: Źle es
12 gru 20:23
es:
Co Ci jest źle?

To samo zapisałeś w swoich podpunktach
12 gru 20:25
MQ: A nie − dobrze − nie zauważyłem Ω
12 gru 20:26
es:
12 gru 20:27