Funkcja kwadratowa
Zasmaczysty:
Witam, prosiłbym o pomoc w tym zadaniu:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych jest równa 440. Wyznacz te liczby.
Napisałem wzór:
(2n)2 + (2n+2)2 + (2n+4)2 = 440
Użyłem wzorów skróconego mnożenia i wyszło:
12n2 + 24k + 20 = 440 /:4
3k2 + 6k + 5 = 110
Obliczyłem deltę:
Δ= 62 − 4 * 3 * 5 = −24
I teraz nie wiem co dalej, wydaję mi się że gdzieś błąd popełniłem bo Δ powinna chyba dodatnia
wyjść.
12 gru 18:05
5-latek: 3k2+6k−110+5=0 jesli dobrze to policzyles
12 gru 18:10
Zasmaczysty:
n1 = −5
n2 = 7
A teraz co trzeba zrobić?
12 gru 18:17
Zasmaczysty:
Pomoże ktoś?
12 gru 18:26