mamy równanie:
Niebanalny Banan: mamy równanie:
x2−2mx+m2−1=0
Dla jakich wartości parametru m równanie to ma dwa pierwiastki należące do przedziału (−2;4).
Proszę o podpowiedź. Δ=4 czyli jest zawsze większa od 0 prosze o podpowiedź
12 gru 18:00
asdf: jak policzyles tą delte?

a = 1
b = −2m
c = m
2−1
Δ = ...
12 gru 18:01
Niebanalny Banan: 4m2−4m2+4? Przeciez jest dobrze
12 gru 18:05
Niebanalny Banan: zadanie już wiem jak rozwiązać. Czekam na odp związaną z tą deltą
12 gru 18:09
Hajtowy: Δ=(−2m)2 − 4(m2−1 * 1) = ...
12 gru 18:10
Niebanalny Banan: 4?
12 gru 18:11
asdf: wow, wiesz jak rozwiązać, a juz na poczatku robisz bledy.
12 gru 18:11
Niebanalny Banan: 4m2−4m2+4 ===>4 ? więc o co chodzi?
12 gru 18:12
asdf: Δ = 4m2 − 4m2 + 4 = (2m − 2)2..i tyle!
12 gru 18:12
asdf: ma dwa pierwiastki:
Δ > 0
jeden podwojny:
Δ = 0
szczerze to nei wiem jak zinterpretowac, czy chodzi w tym zadaniu tez o jeden podwojny, czy nie
12 gru 18:13
ZKS:
asdf 4m2 − 4m2 + 4 = 4.
12 gru 18:30