matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
misiek:
Wyznaczyć:
1
1) ∫(
− x
√
x
+2)dx
3
√
x
2x
2) ∫
dx
x
2
−5
3) ∫sin3xdx
sin2xdx
4) ∫
cosx
dx
5) ∫
x
2
+2x
12 gru 17:41
Krzysiek:
1) najprostsza całka jaka może być... korzystasz z podstawowego wzoru: ∫x
a
dx=... 2)rozbijasz na ułamki proste. 3)podstawienie t=3x 4)sin2x=2sinxcosx 5)jak w 2)
12 gru 17:44