układ nierówności kwadratowych
Andrzej: Witam mam problem z rozwiązaniem takiego układu , ktoś by mi pomógł go rozwiązać i wskazać
rozwiązanie układów
nie wiem jak wstawić klamry więć to u góry to układ powinien być w klamrze
12 gru 17:38
Hajtowy:
| | 1 | |
{4k2−3k−2}{2} > − |
| || * 2 |
| | 2 | |
4k
2−3k−2 > −1
4k
2−3k−1 > 0
Δ=9+16=25
√Δ=5
Teraz rozwiąż drugi
12 gru 18:02
Andrzej: właśnie drugi nie mam pojęcia jak zrobić bo gdy pomnożę obustronnie razy 2(żeby pozbyć się
dwójki w mianowniku) to wychodzi tak samo jak tutaj
12 gru 18:10
Andrzej: A według książki rozwiązanie pierwszej nierówności : k ∊ (−∞,0)∪(3/4,+8)
12 gru 18:39