Geometria na płaszczyźnie
Aluś: Oblicz pole rombu ABCD wiedząc, że długość promieni okręgów opisanych na trójkątach
ABC i ABD są odpowiednio równe r1 i r2
12 gru 17:10
Panko: Pole rombu =S = 1/2 * d1*d2 d1 , d2 długości jego przekątnych
Dwa razy stosuję tw kosinusów
d12= a2+a2 −2a*a*cosα=2a2*(1−cosα)
d22=a2 +a2 − 2a*a* cos(180−α) = 2a2+2a2cosα= 2a2(1+cosα)
......................................................
stąd d12 / (1−cosα) =d22/ ( 1+cosα) stąd wyliczam cosα= (d22−d12)/(d22+d12)
Z tw sinusów dwa razy licze
d1/sinα= 2r1 i d2/sin(180−α)= 2r2 i to mnożę stronami i dostaje
d1*d2= sin2α * 4r1r2 mnożę przez 1/2 i dostaję
S= sin2α *2r1r2
stąd S2/(4r12r22) =sin2α i cos2α = ( (d22−d12)/(d22+d12)) 2
oraz sin2α +cos2α =1 i podstawiam powyższ e i liczę Pole rombu = S
12 gru 17:53
Aluś: Ooo... Nie pomyślałam, żeby to zrobić w ten sposób...
Dziękuję bardzo za pomoc
12 gru 18:29