f'(x) = 0:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28+log%5Be%2C+3x+-+x%5E2%5D+%29+%27+%3D+0
f'(x) > 0:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28+log%5Be%2C+3x+-+x%5E2%5D+%29+%27+%3E+0
f'(x) < 0:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28+log%5Be%2C+3x+-+x%5E2%5D+%29+%27+%3C+0
Przeanalizuj
Warto jest umieć korzystac z wolframa
Ale Dziękuje za pomoc
Będę jeszcze jakies 20 minut
mam wykazać, że :
(cosx+sinx) / (cosx− sinx) = tg 2x+ (1 / cos2x)
) to kto Ci to sprawdzi? Odpowiedź: WOLFRAM!
tak więc:
dziedzina:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y+%3D+e%5E%282x%5E3+%2B+3x%5E2%29+domain
f'(x) = 0 :
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28e%5E%282x%5E3+%2B+3x%5E2%29%29%27+%3D+0
f'(x) > 0:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28e%5E%282x%5E3+%2B+3x%5E2%29%29%27+%3E+0
i na ostatnim wykresie − sprawdzaj sobie odpowiedzi, zwroc uwage ile nawiasow musialem dac,
zeby policzyc z tego pochodne, dla zapisu:
e(3x+1)' wolfram policzy pochodną tylko z potęgi, zeby calosc ując nalezy:
(e(3x+1))'
No i analizuj
| sin2x | 2sinxcosx | |||
tg2x = | = | |||
| cos2x | cos2x − sin2x |