istnienie granicy
majka: pokazać, że granica lim
x→2 |x−2| / sin(3x−6) nie istnieje
oczywiście nalezy policzyć przy 2
− i przy 2
+, problem w tym że zawsze w mianowniku
wychodzi 0

proszę o pomoc
12 gru 16:52
majka: up
12 gru 17:19
Krzysiek: | | sint | |
skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
12 gru 17:45
Panko: Niech t=x−2 wtedy Ix−2I = t/ sgn(t) gdzie sgn(t) to funkcja znaku
wtedy limt→0( 3t/sin3t)*(1/3sgnt) =?
limt→0+ ( 3t/sin3t)*(1/3sgnt) = 1*(1/3)=1/3
limt→0− ( 3t/sin3t)*(1/3sgnt) = 1*(−1/3)=−1/3
Nie są równe granice jednostronne
12 gru 18:15
asdf:
taki chohlik na początku

:
t = x−2 ⇒ sin(3x−6) = sin(
3t)
12 gru 18:24