Pomóżcie :)
Weronika:

Podaj wzór i dziedzinę funkcji opisującej objętość prostopadłościanu przedstawionego na rysunku
obok. Dla jakiej wartości x objętość tego prostopadłościanu jest równa 12? Boki to x, x+4 i x
− 1
12 gru 16:01
Aga1.: Dziedzina.
x>0 i x+4>0 i x−1>0
rozwiąż te nierówności i wyznacz część wspólną , a otrzymasz dziedzinę
V=x(x+4)(x−1)
12 gru 16:26
Dziabong: Objętość prostopadłościanu to pole podstawy razy wysokość czyli
V= Pp*H
Jeżeli x = H, to boki x+4 oraz x−1
Zatem
V= (x+4)(x−1)*x
Dziedzina to x>0, bo bok nie może być liczbą ujemną
I teraz, żeby obliczyć dla jakich x objętość jest równa 12 to przyrównujesz objętość do 12
(x+4)(x−1)*x = 12
i liczysz
12 gru 16:29
Dziabong: Aga1 dobrze napisała co do dziedziny, mój błąd, przepraszam.
12 gru 16:31