Należy obliczyć długość boku trójkąta.
Zuzia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
W trójkącie ABC AB=4cm , AC=6cm i środkowa wyprowadzona z wierzchołka A na bok CB
ma dlugość √10 cm.Należy obliczyć długość boku BC
12 gru 14:52
pigor: ...zacznę, a więc niech
√10 − długość środkowej AD,
|BC|=2x=? − szukana długość boku ΔABC, oraz np. |∡ADB|=δ,
to z warunków zadania i tw. cosinusów np. :
4
2=10+x
2−2x
√10cosδ i 6
2=10+x
2−2x
√10cos(180−δ) ⇔
⇔ 6= x
2−2x
√10cosδ i 26= x
2+2x
√10cosδ /+ stronami ⇔
⇔
32= 2x2 ⇔ x
2=16 ⇔ |x|= 4 i x>0 ⇒ x=4 ⇒ 2x=
|BC|=8 [cm] .
12 gru 15:31
pigor: ..., o

no i skończyłem, bo w trakcie online okazało się, ...

łatwe
12 gru 15:33
Zuzia: dziękuje bardzo za wsparcie
12 gru 15:58