Rysunek schematyczny do zadania 1, od góry będzie P1 (nie wiem, jak to zaznaczyć na rysunku).
1. Na boku trójkąta ABC zaznaczono punkty D, E w taki sposób, że |AE|=|ED|=|DC|. Przez punkty
E, D przeprowadzono proste równoległe do boku AB, które podzieliły trójkąt na trzy rozłączne
figury o polach równych odpowiednio P1, P2, P3. Zatem:
a) P2 : P3 = 1 : 2
b) P2 : P3 = 2 : 3
c) P2 : P3 = 4 : 9
d) P2 : P3 = 3 : 5.
Prawidłowa odpowiedź to d, ale jak to obliczyć?
2. Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 16 cm, a wysokość poprowadzona na tę podstawę
jest równa 6 cm. Jaką długość ma promień okręgu opisanego na tym trójkącie?
3. Z pewnego koła wycięto wycinek, którego kąt wynosi 45 stopni, a łuk tego wycinka ma długość
π. Ile wynosiło pole całego koła?
4. Pole pierwszego koła jest o 36% mniejsze od pola drugiego koła. Wobec tego o ile procent
promień drugiego koła jest większy od promienia pierwszego koła?
Bardzo proszę o pomoc...
| a*b*c | ||
R= | ||
| 4P |
| 1 | ||
8 | jest to wartość dokładna. | |
| 3 |