Rozwiąż algebraicznie układy równań
Mieczysław: Rozwiąż algebraicznie układy równań
Pierwszy UKŁAD RÓWNAŃ
Ix − yI − y=2
x − 3y=6
Drugi UKŁAD RÓWNAŃ :
Ix − 2I + y=3
Ix + 2I − y=1
12 gru 13:17
Marcin: Moduł rozpisać musisz i będziesz miał 2 przypadki.
12 gru 16:04
Panko: b) dodaj stronami ⇒Ix−2I +Ix+2I = 4
stąd jeśli rozumiesz odległość na osi pomiędzy a , b równą Ia−bI to zauważysz ,że
dla x∊<−2,2> równość jest zawsze spełniona Ix−2I +Ix+2I = 4
dla x <−2 ⋁ x>2 jest Ix−2I +Ix+2I > 4
.........................................................................
stąd dla x∊<−2,2> y= 3−Ix−2I = 3− (−(x−2))= 3+ (x−2)= x+1
Odp : x∊<−2,2> ⋀ y =x+1
12 gru 16:26
pigor: ... np tak :
2)
|x−2|+y=3 i |x+2|−y=1 ⇔ |x−2|=3−y i |x+2|=1+y /+ stronami ⇔
⇔ |x−2|+|x+2|=4 i 3−y ≥0 i 1+y ≥0 i |x+2|=1+y ⇔
⇔ −2≤ x≤ 2 i y≤ 3 i y ≥−1 i (x+2= −1−y v x+2=1+y) ⇔ ... może dalej sam
12 gru 16:38
pigor: ..., o

na pewno nie wiedziałem co pojawiło sie wcześniej ,
tylko jak zwykle w międzyczasie byłem "odrywany" od tej roboty .
12 gru 16:41
pigor: ..., to może np. tak :
a)
|x−y|−y=2 i x−3y=6 ⇔
(y−x−y=2 i x−y< 0 i x−3y=6) v (x−y−y=2 i x−y ≥0 i x−3y=6) ⇔
⇔ (x= −2 i y >x i −2−3y=6) v (x=2y+2 i y≤ x i 2y+2−3y=6) ⇔
⇔ (x= −2 i y >x i −3y=8) v (x=2y+2 i y≤ x i y= −4) ⇔
⇔ (x= −2 i y= −2
23 i y >x) v (y= −4 i x= −6 i y≤ x) ⇔
⇔ (x,y)∊∅ v (x,y)∊∅ ⇔
(x,y)∊∅ − układ
sprzeczny.
12 gru 20:26