matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowe - zadanie
Patryk:
Liczbe 20 podziel na dwa takie składniki, aby suma ich kwadratów była najmniejsza
12 gru 12:37
-:):
a+b=20 ⇒ a=20−b S=(20−b)
2
+b
2
S=2b
2
−40b+400 S
min
dla b
w
40
b
w
=
=10
4
12 gru 12:44