rownanie kwadratowe z parametrem
hgyjbfr: dla jakich wartosci parametru m rownanie x2 − (m+1)|x| +1 =0 ma 2 rozne rozw?
12 gru 10:22
krystek: Wczoraj było.
Δ>0
12 gru 11:01
Lorak: A dobrze to jest w ogóle przepisane?
12 gru 20:17
tyu: Dla x>0
x2 − (m+1)x +1 =0
Δ>0 ⇒ m2+2m−3>0
Δm=4+12=16 √Δ=4 m1=−3 m2=1
m∊(−∞,−3)∪(1,+∞)
Dla x<0
x2 + (m+1)x +1 =0
Δ>0 ⇒ m2+2m−3>0
Δm=4+12=16 √Δ=4 m1=−3 m2=1
m∊(−∞,−3)∪(1,+∞)
Dla m∊(−∞,−3)∪(1,+∞) row ma 2 rozw.
12 gru 20:35
Lorak: niezbyt dobrze rozwiązałeś
12 gru 20:38
Lorak: Wyszło mi, że jedynie dla m=1 jest jedno rozwiązanie.
12 gru 20:47
Lorak: *2 rozwiązania
12 gru 20:48