wielomiany
Lorak: Dla jakich wartości parametru a wielomian (x−a)(x−2012)+1 jest iloczynem dwóch
(niekoniecznie różnych) wielomianów stopnia pierwszego o współczynnikach całkowitych?
12 gru 00:16
Godzio:
Proponuję wymnożyć i policzyć deltę, Δ ≥ 0 −−−− możemy zapisać funkcję kwadratową w postaci
iloczynowej, później odpowiednio zmienić, żeby współczynniki były całkowite
12 gru 00:43
Lorak: Kurcze, dlaczego na to nie wpadłem...
Dzięki
12 gru 00:49
Godzio:
Oj wiesz co, przeczytałem to jeszcze raz, to nie jest takie proste

To, że Δ ≥ 0 to jeszcze nic nie daje, zaraz pomyślę
12 gru 00:51
Lorak: Na początku próbowałem zrobić to w ten sposób, że:
f(x)=bx+c
g(x)=dx+e
f(x)*g(x)=(x−a)(x−2012)+1
Powymnażałem i chciałem jakoś wspołczynniki przyrównać, ale za dużo tych niewiadomych jest.
12 gru 00:54
Godzio:
b = d = 1 lub b = d = −1, bo musimy otrzymać x2, a iloczyn dwóch liczb całkowitych jest równy
1 tylko wtedy gdy są równe 1 lub − 1
Ale to i tak chyba za dużo nie daje
12 gru 00:59
Godzio:
Dzisiaj już chyba nic nie wymyślę, ale przyznam fajne zadanko
12 gru 01:18
Panko: Może tak :
jeżeli w(x) ma się dzielić przez pewien x−c to w(c)=0
stąd (c−a)*(c−2012)=−1 ⇔ (c−a=1 i c−2012=−1) lub ( c−a=−1 i c−2012=1)
12 gru 01:28
Bogdan:
Przeprowadźmy taki ciąg działań:
(x − 2014)(x − 2012) + 1 = (x − (2013+1))*(x − (2013−1)) + 1 =
= x2 − (2013−1)x − (2013+1)x + 20132 − 1 + 1 = x2 − (2013 − 1 + 2013 + 1)x + 20132 =
= x2 − 2*x*2013 + 20132 = (x − 2013)2 = (x − 2013)(x − 2013)
a = 2014
12 gru 02:02
Lorak: Dzięki Panowie

Mam jeszcze pytanie co do rozwiązania
Bogdana.
W zasadzie nie bardzo rozumiem sam pomysł na zadanie.
Podstawiając a=2014 wszystko ładnie wychodzi, ale skąd wiadomo, że to jedyna możliwość?
12 gru 17:38
ZKS:
Druga możliwość to a = 2010.
12 gru 18:32
Lorak: I chyba to dwie jedyne możliwości.
12 gru 18:37
ZKS:
Tak.
12 gru 19:09