asas
nic_niemożliwego: Użytkowniku zajrzyj tutaj !
oke, więc mam problem : < Jak szybko przekształcać takie równania np:
− 12 − 4x − x2 = 0
do
( − 7 + x ) ( 3 + x ) = 0
stąd już łatwo możemy wyznaczyć pierwiastki,
mam nadzieje ,że istnieje na to jakiś szybki sposób.
No to jak trzeba na to spojrzeć?
11 gru 22:29
nic_niemożliwego: proszę o pomoc
11 gru 22:30
ICSP: Δ
11 gru 22:31
jakubs: x2+4x+12≠(−7+x)(3+x)
Wszystko poprawnie zostało przepisane ?
11 gru 22:32
nic_niemożliwego: − 12 >>> −21
ale jak to zrobić bez delty? Można to jakoś zauważyć? Pomyśleć i już ?
11 gru 22:34
jakubs: Być może coś jest. W szkole uczą liczyć Δ i tworzyć z tego postać iloczynową.
11 gru 22:36
Saizou : np.
−x2−4x−12=0
x2+4x+12=0
x2+4x+4+8=0
(x+2)2+8=0
x∊∅
11 gru 22:37
ICSP: x2 + 4x + 12 = x2 + 4x + 4 + 8 = (x + 2)2 + 8 nie rozłożysz tego
11 gru 22:38
nic_niemożliwego: np zamiast liczyć tą waszą kochaną Δ ( <3 ! ) Można to zrobić tak:
−4x+x
2=21 /+4
x
2−4x+4=25
(x−2)
2=25
x=5+2=7 v x=−5+2=−3

Proszę uruchomcie mózgi. Wierzę ,że na tamto(22.29) może być jakiś sposób.
11 gru 22:38
nic_niemożliwego: Za 15 min wracam.
11 gru 22:39
nic_niemożliwego: Saizu spójrz na post 22:38
11 gru 22:58
Saizou : spojrzałem i co mi po tym....?
11 gru 23:00
Saizou : ale jest
11 gru 23:03
nic_niemożliwego: Masz tam podaną prawidłową wersje tej funkcji w postaci kanonicznej. Innymi słowy nie umiesz
liczyć,już kiedyś Ci to mówiłem...
11 gru 23:06
nic_niemożliwego: Saizu post 23:04 to nie ja admin przyjdzie potwierdzi
11 gru 23:06
nic_niemożliwego: Ktoś się podszywa jak zwykle ........
11 gru 23:07
nic_niemożliwego: Przepraszam Saizu ale to nie ja
11 gru 23:07
nic_niemożliwego: Saizou tak wgl to mam nadzieje ,że nie bierzesz tych docinek do siebie
11 gru 23:14
nic_niemożliwego: Ok nikt nic nie wymyślił

szkoda....
Dobranoc zamykam temat
11 gru 23:14