Dany jest odcinek o koncach A=(-5 -7) B= (3 -13) wyznacz równanie prostej w któr
Stachu: Dany jest odcinek o końcach A=(−5 −7) B= (3 −13) wyznacz równanie prostej w której zawarta jest
symetralna tego odcinka
Znalazłem współrzędne środka odcinak s=(−1 −10)
| | 3 | | 43 | |
wyznaczyłem równanie prostej ab y = − |
| x− |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 4 | |
czyli współczynnik kierunkowej a = |
| |
| | 3 | |
| | 4 | | 26 | |
i w odpowiedzi mam podane równanie prostej l y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 26 | |
i właśnie nie mam pojęcia skąd się wzięło te |
| |
| | 3 | |
11 gru 22:07
5-latek: | | 4 | |
Rownanie symetralnej ma postac y= |
| x+b |
| | 3 | |
aby wzynaczyc b wstwaiam wspolrzedne srobka odcinka do rownania tej prostej
| | 4 | |
wiec −10= |
| +(−1)+b i wylicz ztego b i napisz rownanie tej prostej |
| | 3 | |
Nie czytasz linkow ktore dostajesz .
Mozesz to tez zrobic wektorami ale pewnie nie uczyli tego w szkole
11 gru 22:12
Stachu: niestety nie mieliśmy takich zadań w szkole rozwiązuje je sam dla siebie i rzeczywiste nie
uczyli jeszcze tego w szkole
11 gru 22:31