trygonometria
nika: jak przekształcić tg2x*cos2x−2sin2x−2cos2x
11 gru 22:02
Okazz: tgx=six/cosx
ewentualnie coś z jedynki sin2x+cos2x=1
zależy do czego dążymy?
11 gru 22:04
Okazz: a nie przepraszam tam jest 2. czyli tg2x=sin2x/cos2x
a potem z wzoru na sin podwojonego kata
11 gru 22:05
nika: można to rozjaśnić?
11 gru 22:06
PW:
| | sin2x | |
tg2xcos2x= |
| cos2x |
| | cos2x | |
−2sin
2x−2cos
2x = −2(sin
2x+cos
2x) = −2
11 gru 22:06
nika: ma wyjść sin2x−2
11 gru 22:08
nika: to gdzie to sin 2x ?
11 gru 22:09
11 gru 22:12