Środek wektora
jakubs: Mam dany wektor AB=[12,8] i pomiędzy punktami A i B w równej odległości mam punkt D=(0,12).
Czy wektor AD to będzie połowa wektora AB ?
11 gru 21:57
jakubs: ?
11 gru 22:06
Rafał28: Tak, aby się o tym przekonać weź punkt A(x, y) i oblicz współrzędne B, następnie środek AB i
wektor AD w zależności od x,y
11 gru 22:10
PW: Dla formalności: nie ma czegoś takiego jak środek wektora.
| | 1 | |
Jeżeli D jest środkiem odcinka AB, to [AD→] = [DB→] = |
| [AB→] |
| | 2 | |
11 gru 22:11