Moduły
renia: Jak to rozwiązac?
|x| + |x−1|=2
11 gru 21:52
11 gru 21:53
renia: dzięki wielkie !
ale dalej nie wiem,jak mam ten przykład rozwiązać
11 gru 21:59
krystek: (−∞,0)
−x−x+1=0
<0,1)
x−x+1=0
<1,∞)
x+x−1=0
11 gru 22:02
renia: dlaczego porównujesz to do zera?
11 gru 22:05
krystek: uf 2
11 gru 22:05
krystek: =2
11 gru 22:06
renia: spod modułu nie może wyjść nic ujemnego,więc z jakiej racji " −x "
11 gru 22:06
jakubs: Przypadki i wtedy może wyjść coś ujemnego
11 gru 22:07
Hania: Bo na zadanym przedziale liczby są ujemne zatem trzeba zmienić ich znak, żeby mieć dodatnią,
stąd −x
11 gru 22:09
renia: dziękuję
11 gru 22:11
pigor: ..., Jak to rozwiązać
|x|+|x−1|= 2 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
aż się prosi ...

z geometrycznej interpretacji modułu liczby
np. tak :
na osi OX : |x| to odległość pewnego x od x=0, a |x−1| − odległość tego x od x=1,
zatem |x|+|x−1|= 2 to suma odległości od 0 i 1 równa jest 2 ⇔
x= 1,5 lub
x= −0,5 ⇔
x∊{32;−12} i tyle . ...
11 gru 22:20
renia: Pigor,dziękuję bardzo! Teraz sobie uświadomiłam jak to zrobić,można na osi już rozrysować.
SUPER ,DZIĘKI!
11 gru 22:30